Siemen Hoekstra 

Fanfare (1 april 2014 t/m 19 november 2022)


Siemen Hoekstra (Akkerwoude, 1966) kreeg zijn eerste cornetlessen van Douwe Veenstra bij muziekschool de Waldsang in Buitenpost en speelde in Damwoude bij brassband Ere Zij God. Op zijn 15e speelde hij bugel en later cornet bij brassband de Bazuin uit Oenkerk. De keuze om ook beroepsmatig met muziek bezig te zijn, was al op jonge leeftijd gemaakt.

Na de havo te Dokkum studeerde hij trompet en HaFaBra-directie aan het Leeuwarder Conservatorium. Hij vervolgde de trompetstudie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en het hoofdvak directie bij Jan de Haan, Dirk Annema en Gerrit Fokkema. Hij liep daarbij stage bij de bekende Engelse dirigent David King.

Als trompettist/bugelist/cornettist speelde hij in diverse orkesten en brassbands zoals De Bazuin Oenkerk, Soli Brass Leeuwarden en De Wâldsang Buitenpost. Professioneel speelde hij in onder andere het Frysk Orkest, Noord Nederlands Orkest, Johan Willem Friso Kapel, het NCRV-koperensemble en het Nederlands koperensemble.

Van 1991 tot 2003 was hij werkzaam bij Joop vd Ende producties. Hij heeft onder andere bij de musicals Les Miserables, Cats, Phantom of the Opera, Miss Saigon, Elisabeth, Titanic en the Sound of Music gespeeld.

Als dirigent begon Hoekstra bij brassband Juliana (Kollumerzwaag). Hiermee werd hij in het seizoen ’94-’95 onder meer Nederlands kampioen in de 3e divisie. Van 1999 tot 2005 was hij dirigent van de Provinciale Brassband Groningen (PBG). Hiermee kende hij vele successen, waaronder in 2002 het winnen van het Nederlands kampioenschap in de kampioensdivisie, waardoor PBG in 2003 Nederland mocht vertegenwoordigen op de Europese Brassbandkampioenschappen in Noorwegen. Onder zijn leiding bracht PBG vijf cd’s uit. Van 2002 tot 2007 was hij dirigent van fanfare Joost Wiersma (Eestrum). Deze fanfare werd onder zijn leiding tweede op het WMC van 2005 en bondskampioen in hetzelfde jaar.

Verder geeft hij les als klein koper docent in Stavoren en is hij trompettist bij het koperkwintet ‘Fiifresombrass’.