Wibrand van Norel

Slagwerkensemble (juli 2013 t/m november 2018)Wibrand van Norel

Via deze weg zal ik mij aan u voorstellen; mijn naam is Wibrand van Norel en woon in Elburg. Ik ben geboren op 13 oktober 1972 in Doornspijk.

Al vroeg kwam ik in aanraking met slagwerk doordat mijn vader instructeur was van diverse drumbands in de regio. Hij leerde mij dan ook de basis elementen van het slagwerk. Na mijn jeugd periode waarin ik veel speelde in diverse amateur orkesten, en regelmatig deelnam aan solistenconcoursen, begon ik in 1990 mijn studie klassiek slagwerk aan het conservatorium van Zwolle.

De vooropleiding werd verzorgd door Jan Wissink, slagwerker van het Orkest van het Oosten, terwijl in de vakopleiding ik les kreeg van opnieuw Jan Wissink (kleine trom en pauken), Peter Prommel (mallets) en Peter Berk (drums lichte muziek). Daarnaast clinics gevolgd bij o.a. Marinus Komst (paukenist Koninklijk Concertgebouw Orkest), Ali N`Dya Rose (djembe). In mijn studie tijd kwam ik in aanraking met diverse orkest en ensemble vormen. Het spelen in dit soort ensembles werd mijn grote passie. Zo passeerde o.a. het VU orkest, Nijmeegs Studenten Orkest, Utrechts studenten Orkest, zeer veel amateur fanfares en harmonieën, maar ook het Radio Kamer Orkest, Nederlands Blazers Ensemble en het Orkest van het Oosten. De grootste binding met de gehele drumband sector ontstond door de contacten verkregen door het spelen in het Nationaal Slagwerk Ensemble, waarin zeer veel vernieuwende slagwerkmuziek werd gespeeld en uitgeprobeerd.

Momenteel ben ik werkzaam bij CultuurKust in Harderwijk. Verder ben ik dirigent van drie verenigingen, te weten A -Slagwerkensemble Juliana en Jong Juliana Doornspijk, Slagwerkensemble KAMV uit Amersfoort en A-Slagwerkensemble van Elspeetse Fanfare.

Vooral door het leiden van jeugdgroepen  is mijn interesse voor het `componeren op maat` ontstaan. Hiermee bedoel ik dat de geschreven werken voor de desbetreffende spelers worden geschreven, rekening houdende met het niveau van…….

Daarnaast verzorg ik regelmatig compositie opdrachten, clinics en studie dagen. Door mijn grote interesse in het dirigeren van diverse ensemble vormen ben ik in 1998 begonnen met een studie HaFaBra directie bij Henk van Loo senior, die ik in juni 2002 succesvol heb afgesloten.

Sinds een aantal jaren ben ik landelijk jurylid voor de slagwerkwedstrijden (concertslagwerk)

Ik doe regelmatig djembe en samba workshops voor SOS bedrijfsfeesten in Uddel. (www.bedrijfsfeest.nl)

Naast mijn praktische muzikale bezigheden ben ik voorzitter  van de Stichting Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen. (www.onsk.nl)​