Concertreis Parijs

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 18:00

Op donderdag 23 mei was het voor het A-orkest zover. Rond middernacht vertrokken we met de nodige vertraging met de bus richting de Franse hoofdstad Parijs om daar in de Église La Madeleine een concert te gaan geven met een afvaardiging van het Johannes de Heer koor.


De voorbereidingen vonden reeds plaats in aanloop naar het vertrek. Zo zijn diverse overleggen geweest met de organisatie en het koor, werden stukken toegevoegd en verwijderd, hard gerepeteerd en zelfs lunchpakketjes voorbereid voor de meereizende muzikanten en supporters.

En dan komt het moment van vertrek aan. De bus chauffeur was iets te laat maar dat mocht de pret niet drukken natuurlijk. Onze slagwerkers hebben gewikt en gewogen welk slagwerk nou wel en niet mee kon en het Tetris spel van laden begon. Zonder pauk stoel maar met al het andere instrumentarium werd de reis rond middernacht uiteindelijk aanvaard. De gezelligheid was groot in de bus, waar achterin niet alleen ons nieuwe logo maar ook dat van onze nieuwe sponsor Bakkerij Schuld hing. Dankzij deze sponsor liepen we er in gloednieuwe polo's mooi bij deze dag. 


Al snel gingen de eerste oogjes dicht. Want morgen willen we fit zijn. De buschaffeur dimde de verlichting en langzaam keerde de rust terug in de bus. Een enkele wachter daar gelaten dommelden velen van ons weg. De reis is begonnen.


Na enkele tussenstops waarbij, nadat elke keer nog even wat energie terugkeerde in de bus, de rust toch voornamelijk heerste in de bus kwamen we aan in de buurt van Parijs. De bruisende stad bleek een ware plaag te zijn voor onze chauffeur: files, fietsers, motorrijders, etc. Chaos alom. Uiteindelijk kwamen we aan waar we wilden aankomen: de Église La Madeleine. Gebouwd tussen 1764 en 1842 (op de plek waar sinds de 12e eeuw een kapel ter ere van Maria stond) werd de, toen nog onafgemaakte, kerk door Napoleon gebruikt als ereplaats voor zijn soldaten. Maar na het afronden van de werkzaamheden werd het in dienst genomen door de Parochie L'Élysée. De kerk heeft een presidentiële tribune nabij het hoogaltaar. In die schitterende atmosfeer mochten wij gaan concerteren.


Bij binnenkomst raakten we onder de indruk van het schitterende bouwwerk. De akoestiek was geweldig en de binnenkant van de kerk ontzettend groot. Na het klaarzetten van slagwerk en orkest en het omkleden van de muzikanten gingen we inspelen. Wat een geweldige klank hing er in de kerk. Al snel druppelde er publiek binnen die allen luisterden naar de warme fanfare klanken die de kerk vulden. We raakten zelf onder de indruk en al snel volgde het ene op het andere koraal waardoor de kerk zich vulde met muziek.


Om 11:00 startte het concert met een mooie groep publiek in de kerk lieten wij 'A Song of Praise", "St. Casimir Choral Fantasy", "Meester, met zoekt U wijd en zijd", "Gouden harpen ruisen", "Consolation" en "Song of Liberation" horen. De reacties van het publiek waren hartverwarmend en de klanken vonden hun weg in de immense grootte van de kerk.


Na ons optreden was het de beurt aan het Johannes de Heer koor o.l.v. Wilbert Magré. Zij zongen enkele liederen onde begeleiding van orgel en viool. Gezamenlijk sloten we af met "Dankt, dankt nu allen God" en "Ere zij aan God de Vader".


Nadat we alles hadden opgeruimd en weer hadden ingeladen hadden we een vrije middag in Parijs. In enkele groepen gingen we de hoofdstad van Frankrijk ontdekken (met alle mooie architectonische plaatsen die zij kent). Langzaam daalde ook het besef in van het mooie concert wat we samen hebben gegeven. Het nagenieten begon in een mooi warm zonnetje. Om 17:30 kwamen alle groepen samen in een restaurant in Parijs waar we samen genoten van een heerlijke Franse maaltijd. 


Als afsluiter van een geweldige dag maakten we gezamenlijk een rondvaart op de Seine terwijl het langzaam donker werd. We genoten van de mooie gebouwen die Parijs kent en zagen hoe de Eiffeltoren werd verlicht. Na een afsluitend drankje ontmoeten we onze chauffeur en stapten we in de bus terug naar huis. De terugreis een stuk korter dan de heenweg maar dat kwam vooral doordat bijna iedereen zijn ogen sloot en aan 1 stuk sliep. 


Zo kwam een einde aan een fantastische ervaring! Zaterdag 1 juni spelen we het programma nogmaals in de grote kerk van Apeldoorn. Wellicht dat we u daar zien?


Reactie plaatsen

Reacties

Frens Slagter
23 dagen geleden

Wat een prachtig verslag van een, volgens mij, fantastische belevenis.
Geweldig om te lezen, ik had er natuurlijk al wat van gehoord.
Hartelijk bedankt.

Henny
19 dagen geleden

Jullie zijn geweldig! Wat een muziek en bezielende dirigent!